Arviot / Jutut

Festivaaliarvio – Musiikkia ja sadetakkeja

13499470_10153670503847078_571030350_o13500005_10153670503872078_1130478356_o

 

Sideways 17.-18.6.

Teurastamo, Helsinki

Sideways-festivaali järjestettiin 17.-18.6. toista kertaa Helsingin Teurastamolla. Tämä festivaali ei luultavasti jäänyt keneltäkään huomaamatta, vaikka paikalle ei olisi päässytkään. Viime vuoden festivaali jäi monelle mieleen siitä, että se järjestettiin kesäkuun ainoana aurinkoisena ja lämpimänä viikonloppuna. Tänä vuonna asiat olivat toisin. Sateen uhka oli tiedossa, mutta valtaisan tuulen vuoksi kolme lavaa, mukaan lukien päälava Sideways Stage, jouduttiin sulkemaan lauantaina. Sääennusteita ennakoiden pääesiintyjä PJ Harveyn keikkaa päätettiin aikaistaa neljällä tunnilla ensimmäisenä festivaalipäivänä. Sosiaalinen media kuohusi kommenteista ja ihmiset vaativat rahojaan takaisin. On kuitenkin selvää, että jos Harveyn esiintymisaikaa ei olisi muutettu, hän ei olisi voinut esiintyä lainkaan. Festivaalijärjestäjä Fullsteam tiedotti asioista tehokkaasti ja jatkuvasti; sain itse tiedot muutoksista kaikilta sosiaalisen median tahoilta, sähköpostitse sekä tekstiviestien välityksellä. Ihme etteivät vielä lähettäneet kirjekyyhkyjä. Kaikki esiintyjät (Pariisin kevättä ja Iisaa lukuun ottamatta) pääsivät kuitenkin esiintymään ilman liiallista sähläystä. Suvilahden Kellohalli lisättiin lauantaina esiintymispaikaksi, mikä ilahdutti sateen kostuttamaa festivaalikansaa.

Monipuolinen musiikkikattaus ja intiimi festivaalialue nousivat arvoonsa näissä olosuhteissa. Perjantaina pääsin nauttimaan tuoreesta rap-yhtye Töölön Ketterästä muutaman tunnin kestävässä auringonpaisteessa Park Stagella. Kollektiivi esiintyi lavalla kuin vanha konkari, eikä kuten vajaat puoli vuotta sitten ensimmäisen albuminsa julkaissut yhtye. Hitit Ludoo ja Kipee saivat suomalaisen yleisön keikkumaan ja laulamaan mukana. Tunnelma oli kaikin puolin iloinen ja lämmin, festivaaleille stereotyyppisessä mielessä. Muita mieleenpainuvia keikkoja edustivat helsinkiläisyhtye Redder, viime vuonna Huvila-teltan täyttänyt norjalainen Susanne Sundfør, festivaalin yksi harvoista folk-laulajattarista, Julien Baker, sekä queer-räppäri Mykki Blanko. Pääesiintyjä PJ Harveyn näin lähes 8000 ihmisen takaa, mikä vaikutti kuuluvuuteen ja näkyvyyteen, mutta rastin kokemuksen silti pois to do -listalta. R&B-artisti Kelela oli luultavasti yllätyksistä suurin. Päädyin kuuntelemaan Warehousessa esiintyvää etiopialaistaustaista laulajaa ensisijaisesti sateensuojan vuoksi. Vaikuttavan valoshow’n lisäksi esiintyjän omaperäinen laulutyyli sekä sitäkin mielenkiintoisempi tuotanto kruunasi lauantaini. Sukkanikin kuivuivat hetkeksi.

Kaiken tämän ohella en voinut olla miettimättä, miten sateeseen varaudutaan ennakkoon. Uhka oli varmasti järjestäjien keskusteluissa läsnä, mutta voiko minkäänlaisia järjestelyitä tai päätöksiä tehdä etukäteen, vai päteekö sanonta ”carpe diem” tietyissä festivaalijärjestelyissä parhaiten? Jos ei mitään muuta, ainakin Sideways näytti toiminnallaan esimerkillistä mallia muille ulkoilmatapahtumille, ja pitää varmasti paikkansa Helsingin ainutlaatuisimpien musiikkifestivaalien joukossa.

Maija Nieminen

Kuvia Sidewaysista voi katsoa festivaalin facebook-sivulla.